Menu Sluiten

Oerkroeg Schiller

Prinsenstraat 4, Aalten

Café Schiller, Prinsenstraat, Aalten

Oerkroeg Schiller (vroeger ‘Café Brouwerij de Halve Maan’ genoemd) is een monumentaal café dat al meer dan drie eeuwen als horecabedrijf bestaat. Het was Hendrik Westerveld, brouwer van beroep, die het café in de 17e eeuw startte. Halverwege de 19e eeuw kocht Gerrit Jan Prins het bedrijf.

Gerrit Jan Prins ging in de leer bij het alom bekende Hotel Café Schiller te Amsterdam als leerling tapper. Na zijn periode in Amsterdam, mocht hij van de eigenaar in Amsterdam de naam ‘Schiller’ gaan gebruiken en uitdragen. Later breidde hij de zaak uit met een herensociëteit. De ledenlijst hangt nog altijd zichtbaar in het eetlokaal.

Het pand bestaat uit verschillende bouwfasen. De oorsprong ligt vermoedelijk aan het einde van de 16e eeuw, hoewel de kern mogelijk van oudere datum is. Recente aanbouw stamt uit het begin en halverwege de 20e eeuw. Vanwege de prominente ligging en karakteristieke uitstraling wordt het door de gemeente als beeldbepalend element beschouwd.

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is Oerkroeg Schiller een bruin café met poppodium. Na 2002 volgden uitbreidingen met een eetlokaal en bovenzaal/filmhuis. De akoestiek werd in 2016 verbeterd.

Bron: oerkroeg.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen