Menu Sluiten

Ten Dam & Manschot

Damstraat 25, Aalten (verdwenen)

Kammenfabriek Ten Dam en Manschot, Damstraat, Aalten

In 1871 stichtten Ten Dam en Manschot een kammenfabriek aan de Damstraat in Aalten. Het was de enige fabriek in Nederland die kammen maakte: witte, zwarte, naturel gekleurde sierkammen, Mexicaanse kammen, luizenkammen en snorrenkammen. Deze kammen werden gemaakt van buffelhoorn. Men voerde deze in uit onder andere Bombay, Siam, maar ook uit India, Nederlands-Oost Indië en Zuid-Amerika.

Er werden machines aangeschaft die door stoom werden aangedreven. In het begin waren het voornamelijk Duitse werknemers die er hun arbeid verrichtten. Later werden er ook Aaltense werknemers in dienst genomen. In 1920 werkten hier circa 200 mensen, onder wie vrouwen en kinderen.

Van ’s morgens zes uur tot twaalf uur en van half twee tot half zeven werd er gewerkt. Aangezien de lonen vooral in de begintijd laag waren, was men genoodzaakt zelf groente te verbouwen en een varken en een geit te houden voor vlees en melk. De vrouwen van de arbeiders brachten hun mannen iedere morgen tegen acht uur een pannenkoek.

De verwerking van hoorn bracht veel stof en stank met zich mee. De hoornen lagen soms weken te wachten op verwerking en vooral in de zomer was de geur die daarmee gepaard ging, niet aangenaam. Eén van de eerste maatregelen was een afzuiginstallatie die in 1904 in gebruik werd genomen. Tot 1932 heeft men door kunnen gaan met de kammenproductie. Daarna werd de concurrentie te groot en is men gestopt.

Later vestigde zich hier Spinkat, nog later TPT en Sonoco, fabrikant van spinhulzen voor de textielindustrie en Staalkat, fabrikant van eiersorteermachines. Tegenwoordig staan er op dit voormalige bedrijfsterrein woningen en appartementen.

Bron: Leo van der Linde / Aalten Vooruit

1 reactie

  1. DJ Lankhof

    Abraham (Bram) ten Dam en zijn zwager Bernard Manschot woonden tegenover elkaar a/d Bredevoortsestraatweg, Bram in het huis waar nu Fysiotherapie van Panhuis is gevestigd en Bernard in de witte villa er tegenover. De zoon (en opvolger) van Bram, Herman,. heeft de woning a/d Bredevoortsestraatweg/hoek Patrimoniumstraat (onze huidige woning) laten bouwen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen