Menu Sluiten

Molen van Grevink

Lichtenvoordsestraatweg 77, Barlo (verdwenen)

Molen van Grevink, Lichtenvoordsestraatweg, Barlo

In 1853 gingen er in Barlo stemmen op dat er ook in deze buurtschap een molen moest komen. Men overwoog in eerste instantie een molen aangedreven door waterkracht. Onderzoek bracht echter aan het licht dat er door de Zilverbeek onvoldoende water per uur stroomde. In 1856 verrijst enkele honderden meters noordelijker dan toch een windmolen. Het was een achtkantige bovenkruier, type beltmolen.

De manier van aandrijving ging consequent met de tijd mee. Vanaf 1887 werd de molen aangedreven door een stoommachine, om in 1925 plaats te maken voor een ‘gaszuigermotor’. Toen in 1934 eindelijk ook in Barlo elektriciteit beschikbaar kwam, bleek de elektromotor een grote aanwinst te zijn.

De laatste molenaar was J.W.F. Grevink (stiekem Jan Willem Fluweel genoemd). Al in 1928 opende hij naast de molen een bakkerij met een kruidenierswinkel. De molen was in 1944 al onttakeld. Zonder wieken was de premie voor de brandverzekering lager.

Op 29 maart 1986 brak brand uit, die voorgoed een einde maakte aan deze molen. Vroeg in de morgen werd de brand ontdekt. Door snel ingrijpen van de brandweer kon voorkomen worden dat een varkensschuur verloren ging in de vlammen. Over de oorzaak van de brand is niets bekend.

Bron: “Buurtschap Barlo Buitengewoon”, H. de Beukelaer / G. Wielink

Adresgeschiedenis

Bevolkingsregister 1900-1910

Barlo 79

“Molen”

Adresboek 1934

Barlo 75 > 108

“Korenmolen”

Adresboek 1967

Barlo 108 > Lichtenvoordsestraatweg 77

“Molen”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen