Wilhelminastraat 22, Aalten (verdwenen)

Beschrijving

De Julianaschool in Aalten was de streekschool voor Christelijk Buitengewoon Lager Onderwijs (BLO). Het was een voorziening voor moeilijk lerende kinderen, een initiatief dat brede steun ondervond uit Aalten en omliggende gemeenten.

Het initiatief tot de oprichting van de Julianaschool kwam van ds. Gerritsma, ds. Plug, dr. Jenny en de heren Swijtink en Westerveld. De schoolvereniging werd opgericht op 14 april 1937. Na 2½ jaar van voorbereiding werd de Julianaschool op 3 november 1939 geopend.

De school was gehuisvest in een markant, groen, houten gebouw, ontworpen door de Aaltense architect Willem Hebly.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw tijdelijk omgedoopt tot ‘Prins Bernard Kazerne’ en de uitvalbasis van het Dutch National Battalion.

Archieven

Adresboek 1967

Wilhelminastraat 22

B.L.O.-School (Julianaschool)

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.I-10979/10978
FunctieSchool
Bouwjaar1939
Slooponbekend

Bronnen


Reacties

2 reacties op “Julianaschool”

  1. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Was de naam van de ambtenaar misschien F.H.Plooij?Daarvoor wonende aan de Dijkstraat 36?Voor anderen om uit te zoeken.

  2. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Ik meen te weten dat dat een houten gebouw is geweest,in 1969 toen ik in Aalten kwam te wonen zag het er al een beetje belabberd uit.Later kwamen op dit terrein twee woningen,(eind 70-er of begin 80-er jaren)de woning rechts daar woonde een familie waarvan de man ambtenaar bij de gemeente Aalten is geweest,de linker woning door een fam.van Lochem(van de Smederij en winkel aan de Landstraat??).

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *