Stationsstraat 45, Aalten

Beschrijving

Aan de Stationsstraat 45 in Aalten staat een groot huis in de stijl van de ‘Amsterdamse School’. De woning werd gebouwd in opdracht van A.H.W. Bulten, die er ook zijn zaadhandel vestigde.

Dit forse woonhuis met voormalige winkel en pakhuis werd in 1929 opgericht voor A.H.W. Bulten, eigenaar van een zaadhandel en bloemist in Aalten. In vergelijking met de buurpanden doet het gebouw verrassend „modern‟ aan met zijn forse markante asymmetrische hoofdvorm en grote raampartijen. Hoewel de invullingen van de vensters gewijzigd zijn is het gebouw in hoofdvorm nog geheel gaaf. De karakteristieke uitstraling van het pand wordt versterkt door zijn ligging te midden van meer traditioneel vormgegeven woningen. Het gebouw ligt bovendien min of meer in de zichtas van de Piet Heinstraat aan de overzijde.

Amsterdamse School

Veel leerlingen van de toenmalige CSA die het bijvak kunstgeschiedenis volgden hebben met een tekenblok op de stoep gezeten voor het pand Stationsstraat 45. Ze leerden zo in Aalten te kijken naar de bouwstijl de ‘Amsterdamse School‘, een stijl die begon als uitbundig, rijk en fraai in 1910 en eindigde als sober in 1940.

Die omslag begon precies voordat Stationsstraat 45 werd ontworpen, in 1929, na de grote beurskrach. Daarna werden bouwversieringen onbetaalbaar, dus veel eenvoudiger in detaillering en vormgeving. Wat zo kenmerkend was voor de Amsterdamse School, mooi beeldhouwwerk, smeedwerk en metselwerk verdween; wat resteerde was de stijl met de rechte lijnen. Maar… kijk ook eens naar nummer 43. Voordat zaadhandelaar A.H.W. (Henk) Bulten nummer 45 liet bouwen, woonde hij ernaast. En daar liet hij twee beeldhouwwerken op het dak zetten.

Stationsstraat 45

Het voorste deel van Stationsstraat 45 heeft een enorm volume van bijna 1100 m³. Waarom zo groot? Dat komt omdat er ook zakelijke handelingen bedacht waren. Rechtsonder-voor een bloemenwinkel en linksmidden-achter met twee hoge deuren het ‘pakhuis’, twee verdiepingen hoog inclusief mechanische lift.

Maar door de enorme omzetgroei (heel Nederland ging in de crisisjaren zelf groente zaaien, want eten was anders niet te betalen) was het pand bij oplevering eigenlijk al te klein. Vandaar dat tot 1960 nog vier grote uitbouwen zijn gerealiseerd, zie luchtfoto. Op die luchtfoto (circa 1955) is de laatste uitbouw nog niet te zien: het doortrekken van een zolderverdieping op de voorste helft van het uiteindelijke zadenpakhuis naar het midden, de mengtoren.

Vrijwel direct werd de bloemenwinkel kantoor en de blauwe deuren werden autogaragedeuren. Daarboven een grote master-bedroom met grote kasten en luxe wasruimte. En bovenin werd zolderruimte, bibliotheek en nog een hobbykamer.

In 1963 is het woonhuis totaal verbouwd. Zo werden onder andere de kozijnen vervangen en de ronde voordeur werd vierkant. Inmiddels woonde Ad in dit huis en was zijn vader Henk weer terugverhuisd naar nummer 43.

Oorlogsjaren

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis gevorderd door de Duitsers. De familie Bulten, bestaande uit vier personen, werd niet verjaagd maar mocht in het kantoor en de manshoge bankkluis (opslag kostbare zaden) gaan wonen. Dat verhinderde Henk niet om stiekem naar Radio Oranje te luisteren en leverde kritieke momenten op. Ook de buren op nummer 47, de familie Van Gelder (waaronder zoon Sallo) heeft op een kritiek moment een ruit ingeslagen om te kunnen vluchten voor de Gestapo, die hen aan de voorkant van hun huis kwam ophalen voor transport.

Bij het bombardement in de Dijkstraat en Stationsstraat op 24 maart 1945 werd het huis ook geraakt door een bom. Naar verluid net om de hoek voorbij de garagedeuren.

Een ander verhaal is dat zoon Ad naar buiten stormde achter een inwonende Duitse officier aan omdat er grote ontploffingen te horen waren in de Dijkstraat. Zodra de achterdeur openging, werd de officier geraakt door een granaatscherf en viel achterover in de armen van Ad. Bewijs daarvan was alleen nog de achterste muur van het pakhuis, die bezaaid was met kogel- en granaatschade. Er zou een Duitse kolonne gestopt zijn met onder andere een aantal ziekenauto’s. Toen de kolonne moest stoppen stonden er ook ziekenauto’s precies op het spoor ter hoogte van Hotel De Kroon. Door harde wind of sabotage is een spoorboom op een ziekenauto gevallen en die is toen ontploft, want er zat munitie in die ziekenauto’s. Een kettingreactie van ontploffingen volgde en beschadigde tal van gebouwen in de omgeving.

O.a. de zoon van Ad zou dit verhaal van z’n vader graag bevestigd willen krijgen door terzake kundigen. Heeft u meer informatie? Laat het ons weten!

Bulten Zaden

De geschiedenis van het bedrijf begint in 1888, als Adriaan Hendrik Bulten een boomkwekerij en zaadhandel opricht. In het bevolkingsarchief stond hij destijds geregistreerd als ‘tuinman‘. Hij startte zijn handel door lopend met kruiwagen o.a. naar de grote markt van Bocholt te gaan. Zo ontwikkelde zich een groothandel die dus geen zaken deed met particulieren. Daarnaast ontstond een boomkwekerij en een bloemen- en bestrijdingsmiddelenhandel.

Door de jaren heen bleef het bedrijf groeien. Ze verkochten hun zaden door heel Nederland met een groot netwerk van agenten. Vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw werd Bulten Zaden Aalten een begrip in Nederland, niet alleen door de ruim 1800 wederverkopers in alle hoeken en gaten, maar ook omdat in de jaren 60 en 70 grote tuinafdelingen verrezen bij alle V&D’s met tot wel acht strekkende meters zaadrekken, minituintjes en voorgezaaide zaadmatten van Bulten Zaden.

Tevens behoorde ze tot één van de grootste retail zaadhandels van Nederland. Een diversiteit aan zaden zoals bloemen, groenten en kruiden werden verkocht. Later startte de productie van biologisch afbreekbaar zaadpapier. Dit was een bijzondere innovatie uit de geschiedenis voor zaadproducten.

In de jaren 70 werden er ook zwembaden verkocht, via Bulten Sport Import, bekend van NCRV’s ‘Zeskamp‘ en ‘Spel zonder grenzen’. Vele jaren lang werd elke live uitzending opgevrolijkt door een zwembad uit de voorraad van de Stationsstraat 45!

In 1994 werd Bulten Zaden overgenomen en in 2000 verhuisde het bedrijf naar Gaanderen.

Bewoners

Adresboek 1934

Aalten A91/1 > Stationsstraat 45

A.H.W. Bulten

Adresboek 1967

Stationsstraat 45

A.H. Bulten

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.K-2698
FunctieWoonhuis,
Groothandel
Bouwjaar1929
Monumentnee

Reacties

3 reacties op “Bulten Zaden”

  1. Willemijn en Paul avatar
    Willemijn en Paul

    Hallo,

    Wij zijn op zoek naar de boerderij waar Dora Aleida Rutgers (geboren in 1900) woonde in Lintelo. Ze was geboren en opgegroeid in Lintelo. Dora Aleida was getrouwd met een van de zonen Bulten, hij had een Bloemenhandel en kwekerij had (Evert?). Na haar trouwen verhuisde Dora naar Aalten, naar de Stationstraat. Ze kregen drie kinderen midden jaren 20: Joke, Willemina, en Lientje (?). Evert en Dora zijn later in de jaren 60 van de Stationstraat naar de Ludgerstraat 49 verhuisd.

    We denken dat Dora and Evert’s dochter Willemina en haar man Peter Klaassen enige jaren tijdens de oorlog in dit huis op de Stationsstraat 43 hebben gewoond, of aan de dichtbij dit huis. Zij zijn vervolgens in de jaren 50 naar Amerika geëmigreerd.

    We hebben alleen een foto van een schilderij van de boerderij waar Dora is opgegroeid, dat is geverfd in ’43. (1943? 1843?). We hebben deze week een paar uur door Lintelo gereden maar konden de boerderij niet vinden. We (de Amerikaanse kleinkinderen) komen heel graag in contact met personen die meer informatie hebben, en kunnen per email een foto van het schilderij delen.

  2. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Is er een relatie met de Kwekerij die aan de Industriestraat 7 was?En heeft men ook niet in de buurt van de voormalige Moerveldweg een kwekerij gehad??

    1. Robert Bulten avatar
      Robert Bulten

      Dag Gerrit Schreurs,
      Er is zeker een relatie met de boomkwekerij, als volgt: de vader van AHW Bulten, ook een AH Bulten, kwam eind 19e eeuw met zijn jonge familie uit Doetinchem in Aalten wonen (op de Pol). Van daaruit begon hij te ondernemen. Uiteindelijk stampte hij 4 bedrijven uit de grond voor elke zoon een. De zaadgroothandel werd als eerste overgedaan (notariële stukken nog beschikbaar) in 1924. Daarna de boomkwekerij en vervolgens de bloemenwinkel. Hij woonde in het pand Erica (tegenover Stationsstraat 45), bekend van de supermarkt Bulten. Daar werd ook een pension en later een restaurant gevoerd.
      De boomkwekerij kwam voort uit de ontwikkeling van grond in het Vragenderveen waar AH bomen omheen kweekte, t.b.v. de klompenproductie.
      Hartelijke groet, Robert Bulten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *