Menu Sluiten

Piet Heinstraat 5

Aalten

Piet Heinstraat 5, Aalten
Foto: G. Schreurs

Heeft u meer informatie en/of foto’s van dit huis? Reageer dan hieronder of stuur ons een bericht!

Deze vrijstaande woning werd in 1934 gebouwd in opdracht van de joodse veehandelaar Ernst Eduard Landau. Ernst Eduard was in 1932 getrouwd met Pauline Philips uit Winterswijk. Samen kregen zij in 1936 een zoontje, Louis. Toen de oorlogsdreiging groot werd, adviseerden de Verenigde Staten hun staatsburgers in Nederland het land te verlaten. Ernst Eduard had dit staatsburgerschap via zijn vader verkregen, omdat deze daar enige tijd had gewoond.

E.E. Landau - Aaltensche Courant, 09-05-1941
Aaltensche Courant, 9 mei 1941

Paula drong er op aan dat haar man zou gaan; zelf zou ze later met hun zoontje Louis volgen. Echter, op de dag dat ze naar het Amerikaanse Consulaat ging om een visum te halen, bleek dit gesloten te zijn. Ze werd met haar zoontje naar Westerbork gestuurd en vandaar naar Liebenau. Uiteindelijk is ze er in geslaagd de Amerikaanse papieren te laten zien. Via een gevangenenruil zijn ze uiteindelijk vrijgekomen en alsnog naar de Verenigde Staten gereisd. En zo heeft het gezin de oorlog overleefd.

[Bron / meer lezen: synagoge-aalten.nl]

Bewoners

Adresboek 1934

Piet Heinstraat 5

te bouwen huis E.E. Landau

Adresboek 1967

Piet Heinstraat 5

Mevr. C.W. Bakker-Mulder
V.U. Monasso

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen