Menu Sluiten

Patrimoniumstraat 12

Aalten

Beschrijving

Het huis is mede bijzonder vanwege de bewoningsgeschiedenis. Het werd in WO2 namelijk bewoond door verzetsleider ‘Ome Jan’ Wikkerink en zijn gezin. Vanuit zijn godsdienstige achtergrond hield hij zich bezig met de hulp aan onderduikers. Hij werd de leider van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (LO) en van de Landelijke Knokploegen (KP) in Aalten.

Op zondag 15 september 1944 werd het huis omsingeld en werd hij met anderen gearresteerd. Hij werd echter dezelfde dag nog bevrijd. Als wraak voor de bevrijdingsactie gooiden de Duitsers handgranaten in de woning aan de Patrimoniumstraat, waardoor het interieur in vlammen opging.

Het huis is opgetrokken in de voor het Interbellum bekende traditionele baksteenarchitectuur met fors overstek en sterke horizontale elementen, zoals bij de erker aan de voorzijde van het pand.

Archieven

Kadaster 1832

Aalten I167
de Hervormde Armen van Bredevoort
57570 m² bouwland

Bewoners

Bevolkingsregister 1930-1940

Hendrik Jan Wikkerink (Aalten, 30-06-1896), metselaar
Dela Gesina Eppink (Dale, 28-02-1898)

Adresboek 1934

Aalten C439/2 > Patrimoniumstraat 12

H.J. Wikkerink

Adresboek 1967

Patrimoniumstraat 12

G.C. Wikkerink

Fouten voorbehouden. Heeft u aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina of stuur ons een bericht!

Kenmerken

FunctieWoonhuis
Bouwjaar1932
Monumentnee

1 reactie

  1. gerrit schreurs

    Aannemersbedrijf B.H.Wikkerink,er was bedrijfsruimte achter deze woning uit 1932,op deze plek staan nu een aantal woningen,Emmastraat.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen