Menu Sluiten

Sociëteit De Harmonie

Hofstraat 13, Aalten (verdwenen)

Sociëteit De Harmonie, Hofstraat, Aalten

Op 18 februari 1873 werd de ‘Vereeniging tot bevordering van gezellig verkeer’ te Aalten opgericht. Het doel van de vereniging was om “binnen het dorp Aalten een gebouw met noodig terrein in te rigten ten dienste van societeiten, lees- en landbouwvergaderingen, rederijkers-, zang- en muziekgezelschappen of van andere bijeenkomsten, strekkende om maatschappelijke beschaving door gezellig verkeer te bevorderen“. Op het Blik, op de hoek van de Hofstraat met de Herenstraat, werd datzelfde jaar een sociëteitsgebouw gerealiseerd.

Allerlei activiteiten

In de Sociëteit werden naast bruiloften en feesten allerlei activiteiten georganiseerd, zoals door Floralia, die tentoonstellingen hield. Er werden dan stekjes uitgedeeld. Deze kon men laten opgroeien tot een plant. Op de tentoonstelling bekeek een vakkundige jury wie de mooiste plant had gekweekt.

Sociëteit op het Blik, Aalten (1910)
Sociëteit op het Blik, 1910

Niet alleen Floralia was te gast in de Soos, ook Symphonia, een zangvereniging. Verder werden de kerstfeestvieringen van de Broekhofschool Aalten-Zuid druk bezocht. Ook waren er diverse schietverenigingen actief in de Soos. Een vaste stamgast was Nico Berkelaar, leraar Frans aan de Chr. HBS en later werkzaam als leraar aan de HAVO en VWO.

Beheerders van ‘de Soos’ waren onder andere de heer en mevrouw Kuenen van 1906 tot 1916. Deze werden opgevolgd door G. Kempink. In later tijd werd de heer Walvoort beheerder van het gebouw. De laatste eigenaar was Frans Vultink.

Het gebouw werd rond 2002 gesloopt om plaats te maken voor een kantoorgebouw met daarboven appartementen.

Goedkeuring statuten sociëteit Aalten - Algemeen Handelsblad, 19-02-1873
Algemeen Handelsblad, 19 februari 1873
Aanbesteding Sociëteit, Aalten - Zutphensche Courant, 19-01-1873
Zutphensche Courant, 19 januari 1873
Kastelein-Zetbaas Sociëteit Aalten - Opregte Haarlemsche Courant, 09-04-1881
Opregte Haarlemsche Courant, 9 april 1881

Bronnen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen