Menu Sluiten

Chr. Nat. School Haart

Haartseweg 29, Haart (verdwenen)

Christelijke Nationale School, Haartseweg 29, Haart

Op de Haart waren vroeger twee scholen, de Openbare Lagere (later Ned. Hervormde) School op de ‘Voor-Haart’ en de Christelijke Nationale School op de ‘Achter-Haart’. De Chr. Nat. School stond aan de Haartseweg 29, tegen de buurtschap Miste aan (Achter-Haart). Bewust daar gebouwd, zodat ook de kinderen uit de aangrenzende buurtschappen Miste en het Woold naar deze school konden.

De Christelijke Nationale School werd in 1902 opgericht. Het eerste hoofd was N.W. van Diemen de Jel, die vooral bekend werd als schrijver van streekromans. In 1915 werd hij opgevolgd door E. de Vries. Deze bleef ruim 30 jaar, tot 1946, aan de school verbonden. Van 1946 tot 1957 was L.H. Postma hoofd en van 1957 tot 1977 de heer W.H. Overgaauw.

Meer centraal gelegen in deze buurtschap (Voor-Haart) stond de Hervormde school. In 1978 gingen beide scholen samen en werd de nieuwe school ’t Möllenveld geopend. Het schoolgebouw op de Achter-Haart werd eind jaren 70/begin jaren 80 afgebroken om plaats te maken voor enkele woningen. Het oude meestershuis staat er nog. In het oude gebouw van de Hervormde school op de Voor-Haart vestigde zich Jongerencentrum Atlantic.

Adresgeschiedenis

Adresboek 1934

Haart 33 > 29

“Chr. Nat. School”

Adresboek 1967

Haart 29 > Haartseweg 29

“Chr. Nat. School”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen