Centrum, Aalten

Het dorp Aalten beschikt sinds de late middeleeuwen over een bijzonder patroon van historisch gegroeide ‘gängeskes’. De huizen en boerderijen in het agrarische esdorp stonden verspreid langs een aantal uitvalswegen. Daartussen lagen dan de ‘gaorden’, de moestuinen van de inwoners.

De gängeskes zijn van oudsher de verbindingspaadjes tussen deze dorpsstraten en tuinen. Ze zijn meestal zodanig breed, dat twee mensen met kruiwagens elkaar net kunnen passeren.

Via deze paden werden de huizen bevoorraad met verse producten. Ook boden deze slingerende paadjes de mogelijkheid voor een snel bezoekje van de een aan de ander en kinderen liepen zo naar school. Veel dorpen in de Achterhoek hadden dergelijke gängeskes.

In de vorige eeuw zijn helaas veel gängeskes verdwenen, ze werden veelal bij de tuinen getrokken. In Aalten echter bleef het oude patroon als belangrijk erfgoed bewaard. Het padennetwerk is in 2011 voorzien van namen. Sommige paden van het in totaal 2,5 kilometer lange stelsel hebben nog de oorspronkelijke naam en andere kregen een naam, die aan de activiteiten van vroeger herinnert.

Wandelroute

Het Frerikspad, Klokkenpad, Armenpad, Magispad en andere paden leiden de bezoeker langs de fraaiste plekjes van Aalten en bieden een kijkje in de geschiedenis van dit dorp. Bij de VVV Aalten kun je een wandelroute boeken door de gängeskes, al dan niet met gids. En voor kinderen is er de ‘Gängeskes Junior’. Meer informatie over de Gängeskesroute: vvvaalten.nl.

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.


Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *