Kruisdijk 17, IJzerlo

Beschrijving

De christelijke lagere school in IJzerlo begon in 1904 met 55 leerlingen en telde op haar hoogtepunt ‒ in de jaren vijftig van de vorige eeuw ‒ maximaal 140 leerlingen. In 1978 werd de huidige school geopend. Het gebouw kreeg de naam ‘t Warmelinck, naar de boerderij die vroeger op die plek stond.

In 1996 was het aantal leerlingen gedaald tot 59. Daarmee zat de school onder het door de gemeente geëiste minimum van 65. Het voortbestaan van de school kwam onder druk. Maar in 2004 waren er alweer 106 leerlingen. Deze toewas is toe te schrijven aan de vele jonge gezinnen die in het ouderlijk huis zijn gaan wonen. Daarnaast was er in IJzerlo de laatste jaren nieuwbouw en is het voedingsgebied van de school groter geworden.

Nadat de lagere- en de kleuterschool in 1985 samengingen in de basisschool, kwamen in 1990 de kleuters bij ’t Warmelinck in. De kleuterschool was in 1960 opgericht en zat vanaf 1969 tot 1990 in een eigen gebouw.

Adresgeschiedenis

Adresboek 1934

IJzerlo 63 > 61

Chr. Nat. School

Adresboek 1967

IJzerlo 61 > Kruisdijk 17

Schoolgebouw

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.S-771
FunctieBasisschool
Bouwjaar1904

Bronnen


Reacties

3 reacties op “Chr. Nat. School IJzerlo”

 1. gerrit schreurs avatar
  gerrit schreurs

  Het vrijstaande wit geschilderde huis was IJzerlo 59-1,toen Lurvinksteeg 8,daarna Kruisdijk 17-a en tegenwoordig Warmelinckweg 1!

 2. gerrit schreurs avatar
  gerrit schreurs

  De kleuterschool stond ongeveer op wat tegenwoordig Kruisdijk 21 is.Systeembouw ontwikkelt door een bedrijf,ik meen uit de U.K.maar begeleid door een architect uit deze omgeving(van der Zee schiet mij dan te binnen).Het werkelijk realiseren gebeurde door Timmer-en Aannemersbedrijf Schreurs van de Dinxperlosestraatweg 121 en het Metselbedrijf en-Aannemersbedrijf Boschker uit Bredevoort.Een van mijn eerste bouwwerken waar ik aan mee mocht doen na mijn schooltijd aan de Polstraat.

 3. gerrit schreurs avatar
  gerrit schreurs

  Afgezien van mijn ouders kreeg ik hier mijn eerste onderwijs.Het schoolgebouw werd onderhouden/schoongemaakt door Henk van de “Welink”(Westervelt),nu Lurvinkssteeg,en zijn vrouw Gretha/Greta Wildenbeest(“Nieuw Thijs”).Henk schreef ook een boek over IJzerlo,” d’Nestiezern”!Wel bekend.Samen met zijn dochter Alice op” ’t Hoftijzer” een manage gestart.Samen met Henk Brusse verzorgde Henk ook humoristische optredens.Er zullen vast nog wel meer mensen zijn die in IJzerlo zijn blijven wonen die nog gedetailleerdere info kunnen geven.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *