Prins Mauritsstraat

Bredevoort

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

De Prins Mauritsstraat is een straat net buiten het historische centrum van Bredevoort. De straat ligt langs de gedempte gracht van het vestingstadje. De straat begint als zijstraat van de Misterstraat en loopt dan langs de begraafplaats naar de Winterswijksestraat. Daar maakt zij een bocht en via de brug over de Slingebeek ligt nog een gedeelte (dat voorheen nog bij de Stationsweg hoorde) met een afslag naar de Bastionstraat en eindigt dan aan de Koppelstraat.

Prins Maurits was van 1612 tot 1625 pandheer van Bredevoort. Tijdens het Beleg van Bredevoort (1597) wist hij met behulp van kurkbruggen (een nieuwe vinding die tijd) de stad in te nemen van de zuidzijde van Bredevoort. Dat moet ongeveer vanaf het Zwanenbroek en het stuk Prins Mauritsstraat ter hoogte van de Koppelkerk zijn geweest.

De Prins Mauritsstraat werd aangelegd na het dempen van de gracht en de ontmanteling van de vestingwerken van Bredevoort ter plaatse. Op de vrijgekomen ruimte werd vanaf begin 20e eeuw kleinschalige industrie gevestigd en de algemene begraafplaats aangelegd. De joodse begraafplaats bij de Hozenstraat werd geruimd en de overblijfselen daarvan werden bijgezet op de begraafplaats aan de Prins Mauritsstraat.

Van deur tot deur

Joodse Begraafplaats, Bredevoort

Joodse Begraafplaats Bredevoort

Begraafplaats aan de Prins Mauritsstraat, daterend uit circa 1830.
Oude Begraafplaats, Bredevoort

Oude Begraafplaats Bredevoort

Begraafplaats aan de Prins Mauritsstraat, daterend uit circa 1830.

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *