Lichtenvoordsestraatweg 22, Aalten

Beschrijving

‘G.W. Westendorp & Zoon, Grossiers in Rijwielen en Onderdeelen, Import – Export’ staat nog steeds op de gevel van dit pand. Onder de merknaam ‘Westa’ monteerde het bedrijf zelf fietsen waarbij de frames in de jaren ’70 betrokken werden bij Van Raam dat destijds ook in Aalten zat (nu in Varsseveld). Het forse voormalige bedrijfspand werd gebouwd in 1923 in behouden traditionele baksteenarchitectuur. Aan het eind van WO2 deed dit pand tijdelijk dienst als noodziekenhuis.

Na het beëindigen van het bedrijf is het pand in 1993 verbouwd tot appartementen. Tijdens deze renovatie zijn het oorspronkelijke exterieur en de hoofdvorm van het gebouw zoveel mogelijk gerespecteerd.

Hoewel de invullingen van de vensters en ingangen vernieuwd zijn heeft het pand zijn authentieke karakter niet verloren. Het uit de bouwtijd daterende tableau met in stucwerk uitgevoerde bedrijfsnaam herinnert, samen met de intacte hoofdvorm van het gebouw, nog duidelijk aan de oorspronkelijke functie van het pand. Hierdoor, maar ook door de wat terugliggende en vrijstaande ligging, neemt het gebouw een zeer beeldbepalende positie in binnen dit gedeelte van de Lichtenvoordsestraatweg.

Bewoners

Adresboek 1934

Aalten C317/2 > Lichtenvoordschestraat 22

B. Westendorp

Adresboek 1967

Lichtenvoordsestraatweg 22

G.W. Westendorp Jr.

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.I-11831
FunctieGroothandel,
Woningen
Bouwjaar1923
Monumentnee

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *