Menu Sluiten

Kattenberg

Aalten

Kattenberg, Aalten

Het gebied dat van oudsher de Kattenberg genoemd wordt was lange tijd het meeste noordelijke en hoogst gelegen deel van het dorp Aalten. Tegenwoordig is dit ruwweg de buurt rondom het begin van de Lichtenvoordsestraatweg en Varsseveldsestraatweg en de Veemarkt, tot en met de splitsing met de Berkenhovestraat en het begin van de Oosterkerkstraat.

De herkomst van de naam is niet duidelijk. Mogelijk was de naam oorspronkelijk Kaotenberg of Kottenberg: ‘heuvel met kleine boerenhuisjes’.

Op de Kattenberg staat een pomp. Het verwonderlijke van deze pomp is, dat ze, op één van de hoogste punten van Aalten staande, zelfs in de droogste zomers nog water geeft.

Op 2 september 1891 was er een grote brand op de Kattenberg die zeven woningen in de as legde.

Er is een sage verbonden aan de Kattenberg. Een heks zou na een noodlanding, in de gedaante van een kat, zijn achtergebleven op de pomp. Ze was nieuwsgierig naar een pomp die water geeft, ondanks dat die pomp op een hoog punt staat. Tientallen jaren zat de kat (de heks) op de pomp op de Kattenberg, tot ze op een dag op mysterieuze wijze was verdwenen. Jaren later stak ze haar kattenkop weer op om vervolgens weer op haar vertrouwde plekje neer te strijken, nu in gezelschap van drie jongen. Bij heksen is tenslotte alles mogelijk.

Bron: Wikipedia

Kattenberg, Aalten

Kadaster 1832

Kattenberg, Aalten - Kadaster 1832

Bron: hisgis.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen