Menu Sluiten

Sint Bernardus

’t Zand 23, Bredevoort

St. Bernardus, Bredevoort

Huize Sint Bernardus is een rijksmonument dat is gelegen aan ’t Zand, het centrale plein in Bredevoort. Het markante pand heeft een rijke historie met verschillende bewoners.

Het werd in opdracht van Jan Satink, luitenant-kolonel in het Staatse leger van het Regiment Nationalen, gebouwd op het terrein waar de de voorburcht van het kasteel Bredevoort stond. Door vererving kwam het pand in 1800 in bezit van de familie Roelvink; Arnoldus Florentinus Roelvink was vanaf 1813 Burgemeester van Bredevoort.

In 1897 kwam het pand vervolgens in eigendom van pastoor Bernardus Mulders, die er een ziekenhuis wilde stichten. Onder beheer van de Zusters Franciscanessen van Thuine werd het ‘R.K. Sanatorium St. Bernardus Gesticht’ opgericht. Vanaf 1933 werd het gebouw in gebruik genomen als bejaardentehuis, waarna in 1938 de zusters van Thuine werden opgevolgd door de zusters van St. Jozef uit Amersfoort.

De laaste zusters van St. Jozef verlieten Bredevoort in 1985 definitief. In 1988 werd Huize Sint Bernardus gerenoveerd en uitgebreid door stichting verzorgingstehuis St. Bernardus, die het pand ook als bejaardentehuis in gebruik had. Het bejaardentehuis werd in 2008 verplaatst naar een nieuwe locatie elders in Bredevoort.

Sinds 2020 is het pand in gebruik als boutique hotel & brasserie de Heerlyckheid.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen