Menu Sluiten

Sint Joriskerk

Markt 3, Bredevoort

Beschrijving

De Sint Joriskerk in Bredevoort is een laatgotische kerk, waarvan de fundamenten uit 1316 stammen. De kerk is in eigendom van de lokale gemeente van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De kerk dankt haar naam aan de schutspatroon van de borgmannen van Bredevoort, Sint Joris die de draak overwint. Op de toren staat daarom niet een weerhaan zoals gebruikelijk, maar Sint Joris met de draak.

Geschiedenis

De voorganger van de Sint Joriskerk was een kapel op het kasteel van Bredevoort. Het kasteel stond een eindje verder, op het huidige plein ‘t Zand. Waarschijnlijk rond 1480 heeft Hendrik van Gemen, die Bredevoort in pand had, een kerk op deze plaats laten bouwen. De nieuwe kerk stond dus als het ware op de voorburcht.

Bij het beleg van Bredevoort in 1597 door Prins Maurits is de oude (en grotere) kerk volledig afgebrand en zijn de gewelven ingestort. De Reformatie begon in Bredevoort met een verwoeste kerk. In 1600, na ook nog een brand, bouwde men een toren. In de loop der jaren werd de noordzijde uitgebreid. Deze uitbouw met zolder is duidelijk te zien. In de balken van de boerenzolder zijn spreuken uit de Bijbel aangebracht, zoals ‘Salich zijn se die rein van herte zin want sij zullen Godt zien’.

Kruittorenramp

Op 12 juli 1646 sloeg de bliksem in de kruittoren van het kasteel. De ontploffing die volgde verwoestte een groot deel van de stad. Veertig mensen vonden de dood. Ook de kerk leed schade. Het kasteel was in een ruïne veranderd. Elf slachtoffers, waaronder de drost van Bredevoort en zijn vrouw en hun acht kinderen, werden in het koor (het oostelijk gedeelte van de kerk) begraven. Aan de oostzijde is in de buitenmuur nog een zogenaamd melaatsenraampje te zien. Toen er nog katholieke diensten werden gehouden, konden de gelovigen met een besmettelijke ziekte de mis via dit raampje volgen.

Fouten voorbehouden. Heeft u aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina of stuur ons een bericht!

Kenmerken

Kadastraal nr.B-1199
FunctieKerk
Bouwjaar14e/17e eeuw
MonumentRijksmonument

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen