Rond 1960 leefde er in Aalten een vrouwtje met de bijzondere bijnaam ‘Knonnepoetse’. Zij woonde in het Luutenshuus, een eeuwenoude boerderij op de hoek Polstraat/Haartsestraat die in 1962 is afgebroken om plaats te maken voor de doortrekking van de Polstraat.

Op weg naar school daagden kinderen elkaar uit om daar op de ramen te kloppen. Er kwam dan een woedend oud vrouwtje naar buiten gestormd die half Duits sprak. Kinderen waren doodsbang voor haar.

Guste Mina

In de volksmond werd ze ook wel Guste Mina genoemd. Van oorsprong zou ze Poolse zijn en rond de oorlogsperiode uitgeweken naar Duitsland. Ze trouwde met een zekere Koskamp uit Aalten.

Deze Koskamp was in de oorlog ‘fout’. Hij liep met een geweer om zijn nek rond door het dorp. Dit geweer noemde hij ‘seine Kanone’. Hij poetste zijn geweer dikwijls. Vaak zei hij dan: “Ik moet nog even mijn ‘Kanone’ poetsen”. Na zijn dood hield het vrouwtje er de bijnaam ‘Knonnepoetse’ aan over. De naam was dus oorspronkelijk toebedacht aan haar echtgenoot.

Het echtpaar woonde aanvankelijk aan de Admiraal de Ruyterstraat in Aalten in de oude woning van Lurvink. Later is deze woning afgebroken en vestigde zich daar Nijman met zijn tankstation, later tankstation Veneman en tegenwoordig cafetaria ‘De Admiraal’. Het echtpaar Koskamp verhuisde vervolgens naar het Luutenshuus.

Wie was zij?

Haar echte naam was Auguste Koskamp-Schürmann. Zij werd geboren in Sterkrade (D) en in 1919 te Aalten getrouwd met Bernardus Gerhardus Koskamp. Ze woonden omstreeks 1920 in het dorp Aalten op adres A211a, later omgenummerd naar B215a. Vermoedelijk werd dit adres later/tegenwoordig Hogestraat 60a.

In het Adresboek der gemeente Aalten uit 1967 staat zij vermeld op het adres Polstraat 17a. In datzelfde jaar overleed Auguste in een verpleeghuis te Zevenaar. Zij werd begraven bij haar man op begraafplaats Berkenhove.

‘Knonnepoetse’ heeft geen gemakkelijk leven gehad; ze kon snel kwaad worden. De jeugd wist dit en maakte daar misbruik van. Pesten was iets dat in die tijd ook al voorkwam.

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Bronnen

Luutenshuus, Haartsestraat, Aalten
Het ‘Luutenshuus’, in 1962 gesloopt

Reacties

6 reacties op “‘Knonnepoetse’”

  1. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Vergeet die vrouw.Ik ben nieuwsgierig of er schuin achter jou oudershuis,Polstraat 31 tegen de spoorbaan aan en waar nu de Aladnahal,de Groen van Prinstererschool of al die zeven verschillende adressen die met het nummer 49 beginnen te vinden zouden zijn,Ik bedoel dus Polstraat 51.Maar tussen het adres van jou geboortehuis en jou huisnummer 31 zijn er nog adressen voor we bij de aankomen(,ca.7)die 49 als begin van hun adres Koopmanstraat mogen noteren, de nrs.51-1,51-2 en 51-3(die van voor de overwegafsluiting werden omgenummerd tot Koopmanstraat zijn nu nr.81 t/m 91).Er tegenover,de adressen 112 en 114 zijn ook door de Vereniging tot Verbetering van de Volkshuisvestiging gebouwd.

  2. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Werd dan de fam. Nahuis na een verhuizing van Polstraat 31 naar elders, het huis afgebroken voor de aanleg van de (verlengde) Ludgerstraat? Nu is er nog eerst een stukje Ludgerstraat maar slaat men linksaf dan heet de straat al ca. 50 jaar Molenkamp.(Verlengde Ludgerstraat, ik zie mensen al peinzen, deze naamgeving, al dan niet met het verlengde er voor, deze straat liep met een bocht in het straat trace voor langs de Chr.Techn.School door tot de Haartsestraat nr.49 waar de Kwekerij van J.Doornink was gevestigd (op nummer 49). De hoogste even adressen Molenkamp hadden Haartsestraat 80 als achterbuurman, eerst woonde daar de fam. Van Galen (een postbode meen ik die verhuisde naar (in 1967) Ludgerstraat 121, nu Haartsestraat 78-2. In ca.1967 woonde een fam. H.J.Heijnk op 78-2.

    1. Johan Nahuis avatar
      Johan Nahuis

      Beste Gerrit.
      Fam. Nahuis heeft idd op Polstraat 31 gewoond, samen met fam. Lievers.
      Fam Nahuis verhuisde naar de Batavenstraat. Fam Lievers naar de Koopmanstraat.
      Polstraat 31 is afgebroken. Op die plek staan nu de grijze woningen langs de Ludgerstraat.

      Weet iemand of er nog foto’s zijn van Polstraat 31?

  3. Johan Nahuis avatar
    Johan Nahuis

    Ik zat als klein jochie (geboren in 1960) bij mijn moeder achter op de fiets. We waren op weg naar opa. Zelf was ik een paar jaar daarvoor geboren aan de Polstraat 31. (Huis staat er ook al niet meer) Vanuit her dorp fietsten we richting opa dicht bij het spoor. Onderweg stond er een oud vrouwtje in de deuropening. Ik vroeg mijn moeder wie dat was, waarop moeder antwoorde: “Knonnenpoetser”. Ik bedacht me geen moment en zette een keel op en riep:”Ha, knonnenpoetser”. Met een fikse reprimande van moeders knarde ze snel door. Blijkbaar schaamde ze zich voor mijn gedrag? ….
    Ik was mij uiteraard van geen kwaad bewust …..

  4. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Tegenwoordig komt er geen Polstraat 17 en 17-a meer voor bij het kadaster.Maar in 1934 wel,en gezien het bouwjaar van de woning Eligiusstraat 37(nl.1961)zou dit best nog wel eens Polstraat 17/17-a kunnen zijn geweest omdat ik toen ik op de LTS zat voor mijn opleiding ik mij nog heel goed kan herinneren dat er een boze vrouw woonde die kon schelden en schreeuwen en ook behoorlijk geplaagd werd door de scholieren.Dus het lijkt mij ook heel goed mogelijk dat deze vrouw/familie toen verkaste naar wat toen nog een nummer aan de Polstraat had.

  5. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Ik meen dat ik deze vrouw wel eens getroffen heb als ik het schoolplein aan de Eligiusstraat verliet het lag precies tegenover Eligiusstraat 37. Zou het de toenmalige plek van Polstraat nr.17(Nr .683 daar weer voor) geweest kunnen zijn,de C.T.S. was Polstraat 25.Verder komen we op nummer 682 de fam.ter Vrugt en Fukkink tegen.De nrs.Molenkampsdijk 17 hadden daarvoor 680/681 als adres.Zou op deze plek(Eligiustraat 37)de straat verderop Molenkampsdijk heten of begon die al veel eerder na het huis van J.H.M.T.Driessen,nu Polstraat 13?Het hele trace van de Molenkampsdijk is nog steeds verder af te leggen als men onder het viaduct van de Hamelandroute verder wil gaan,achterlangs het Karpermeer en dan komt men uit op de Haartsestraat,tegenover de Eskesweg en camping Lansbulten van de fam.Doornink.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *