Menu Sluiten

Oude RK Begraafplaats Aalten

Piet Heinstraat, Aalten

Oude R.K. Begraafplaats, Piet Heinstraat, Aalten

De oude rooms-katholieke begraafplaats aan de Piet Heinstraat in Aalten is een gemeentelijk monument. De begraafplaats dateert in oorsprong uit 1868 en wordt gekenmerkt door een rechthoekige plattegrond. Er is sprake van een sobere orthogonale aanleg en op een centraal Calvariekruis georiënteerde grafreeksen. Het baarhuisje stamt uit 1888.

De oude RK begraafplaats is in de jaren ‘70 van de vorige eeuw voor een symbolisch bedrag overgedragen aan de gemeente Aalten. Sindsdien is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud. Desondanks ligt de begraafplaats er tegenwoordig helaas vrij vervallen bij.

Onder de katholieke Oud-Aaltenaren die hier zijn begraven, bevinden zich pastoor van Rooijen, die op 28 januari 1945 is omgekomen bij een bombardement op de Dijkstraat. Ook zijn hier zusters begraven van het voormalige klooster Sint Elisabeth aan de Dijkstraat. De zusters kwamen in de negentiende eeuw naar Aalten. Zij verzorgden het lager onderwijs aan de Sint Jozefschool en verpleegden zieken van alle geloven.

R.K. begraafplaats Berkenhove ingewijd - Tubantia, 03-10-1960
Tubantia, 3 oktober 1960

Ook bijzonder zijn de graven van de familie Driessen. Deze familie is onlosmakelijk verbonden met de textielgeschiedenis van Aalten en was van grote invloed op de emancipatie van het rooms-katholieke volksdeel in de gemeente.

In de jaren 50 van de 20e eeuw raakte de begraafplaats vol. Ruimte om uit te breiden was er niet. Daarom werden katholieken vanaf 1960 begraven op het nieuw aangelegde RK-gedeelte van begraafplaats Berkenhove.

Bekijk de graven, voor zover bekend, op Findagrave.

Bronnen, o.a.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen