Menu Sluiten

Smederij Klein Wolterink

Halteweg 2, Lintelo

Smid Klein Wolterink, Lintelo
Smederij Klein Wolterink, Lintelo - Nieuwe Winterswijksche Courant, 06-10-1950
Nieuwe Winterswijksche Courant, 6 oktober 1950

In 1918 begon Gerrit Jan Klein Wolterink zijn smederij in een voormalige dorsschuur aan wat tegenwoordig de Halteweg heet. Het smidsvuur brandde dagelijks voor het beslaan van een paard (hoefijzers en spijkers werden nog zelf gesmeed), het maken van een hoepel om een houten rad of het smeden van hengen en duimen (met of zonder sierwerk) voor deuren en vensters. Ook werden er diverse landbouwwerktuigen gemaakt zoals transportbanden. Bovendien heeft men honderden varkenswegers gemaakt, die hun weg vonden over de hele wereld.

Omstreeks 1956 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de andere kant van de Halteweg.

In de loop der jaren zijn de werkzaamheden veranderd van smederij en landbouwmechanisatie naar installatiewerk. Maar men is ook nog steeds ‘de smid’ van vroeger. We doen nog steeds verschillende reparatiewerkzaamheden, zijn werkzaam in de landbouwmechanisatie en leveren diverse materialen.

[Bron: www.kleinwolterink.com]

Bewoners

Bevolkingsregister 1910-1920

Lintelo 154 > 163

Gerrit Jan Klein Wolterink (Breedenbroek, 04-12-1888), smid
Hendrika Ormel (Wisch, 05-02-1890)

Adresboek 1934

Lintelo 163 > 193

G.J. Klein Wolterink

Adresboek 1967

Lintelo 193 > Halteweg 2

G.J. Klein Wolterink
H. Klein Wolterink

1 reactie

  1. gerrit schreurs

    Achter deze smederij en de tegenwoordige bungalow Halteweg 2-a was ooit ook een jeugdhonk om het maar zo te noemen,vergeten ben ik de naam.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen