Menu Sluiten

Café Stegers

Markt 2, Aalten

Café-Restaurant Stegers, Markt, Aalten

Café Stegers is welbekend in de regio en het pittoreske pand bepaalt al eeuwenlang de aanblik van de hoek Markt en Peperstraat.

Geschiedenis

Bekend is dat op de plek waar nu café Stegers staat eertijds de herberg van Schaars was gevestigd. Meer zekerheid over de bewoners krijgen we met de komst van de Bataafs-Franse periode (1795-1813). Omstreeks die tijd woont de in Varsseveld geboren Lourent Becking in Aalten. Hij laat in 1804 aan de Markt een nieuw huis bouwen. Becking is jeneverstoker van beroep. Boven in zijn nieuwe huis laat hij een gevelsteen metselen met een merkwaardige cryptische rebus die als volgt vertaald kan worden: ‘Het naaihuis van Tabitha‘. Volgens pater Reinders is de oplossing van de rebus echter: ‘Tabitha begeert verkwikt te worden door de verdiensten, die Christus op Kalvarië heeft verworven‘.

Omstreeks 1828 neemt zoon Hendrik Jan de jeneverstokerij over. In 1864 stopt hij met het stoken en gaat verder als slijter. Dit beroep zal hij zeker gepaard hebben met een tapperij. Er heeft een verbouwing plaats en het gedeelte van het pand in de Peperstraat wordt verhuurd aan bakker Lourens Prins.

In 1889 overlijdt Hendrik Jan, die geen mannelijke nazaten heeft. Een van zijn dochters, Johanna Getruida Klazina, neemt de slijterij over. Als zij in 1894 overlijdt, komt daarmee een einde aan 90 jaar stokerij/slijterij Becking in Aalten. Na haar dood verkopen de erfgenamen het pand in de Peperstraat aan de koopman Salomon Goedhart. Het pand aan de Markt wordt verhuurd aan de timmerman H.B. Lelieveld.

Tante Mina

Omstreeks 1910 komt er een nieuwe eigenares op het pand aan de Markt. Tante Mina Heersink-Geerdes, geboren in de Brinkheurne bij Winterswijk, opent aan de Markt een café. In de loop van de tijd breidt ze haar activiteiten uit tot pensionhoudster met restaurant. Later wordt ze bijgestaan door haar dochter Leis die is getrouwd met Gert Prins. Hij drijft naderhand een rookwarenwinkel opzij van het pand. Verder is er in het achterkeuken in de jaren twintig een fietsenmakerij gevestigd. Kenmerkend voor het café ten tijde van tante Mina was onder meer de grote potkachel in het midden van het lokaal.

Stegers

In het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw zijn Riek en Jan Stegers uit Groenlo op zoek naar een horecagelegenheid. Riek werkt dan al in de horeca. Jan is verzekeringsagent, maar in zijn vrije tijd werkt ook hij in de horeca. Het pand aan de Markt in Aalten was te koop en in april 1961 neemt de familie Stegers de gewenste stap. Omdat ze niet over de benodigde papieren beschikten voor een rookwarenwinkel, wordt deze gesloten en beginnen zij in oktober van dat jaar in de voormalige winkel een snackbar.

Sinds 1990 wordt café-restaurant Stegers geleid door Bertus en Jolanda Lammers en Raymund en Sophia Stegers.

Bron: stegers.nl

Bewoners

Bevolkingsregister 1823-1850

Aalten 257

Laurens Becking / Hendrick Jan Becking (geneverbrander)

Bevolkingsregister 1850-1860

Aalten 279

Hendrik Jan Becking (geneverbrander)

Bevolkingsregister 1860-1870

Aalten 279

Hendrik Jan Becking (geneverbrander)

Bevolkingsregister 1870-1880

Aalten 356

Hendrik Jan Becking (slijter)

Bevolkingsregister 1880-1890

Aalten 399

Hendrik Jan Becking / Johanna Getruida Klazina Becking (slijter)

Bevolkingsregister 1890-1900

Aalten 393

Johanna Getruida Klazina Becking / Hendrikus Bernadus Lelivelt

Bevolkingsregister 1900-1910

Aalten 465

Hendrikus Bernadus Lelivelt (tapper)

Bevolkingsregister 1910-1920

Aalten 519

Hendrikus Bernadus Lelivelt (tapper)

Aalten 572

Mina Aleida Heersink-Geerdes (caféhoudster)

Adresboek 1934

Aalten 572 > Markt 2

Mina Aleida Heersink-Geerdes

Adresboek 1967

Markt 2

J.F.J. Stegers / Hotel Stegers

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen