Menu Sluiten

Boterfabriek Bredevoort

Boterstraat 5-7, Bredevoort (herbestemd)

Boterfabriek, Bredevoort

Aanvankelijk wilde men deze fabriek op plein ’t Zand bouwen, maar dat werd afgekeurd omdat daar onvoldoende afwateringsmogelijkheden waren. Uiteindelijk koos men voor een stuk land dat juist het laagst gelegen plekje van Bredevoort is. J.B. Swijtink had als voorzitter van de Coöperatieve Roomboterfabriek een stuk grond voordelig van de hand gedaan, grenzende aan de huidige Boterstraat. Het ontwerp is van B.H. Kolenbrander.

Op donderdag 21 juli 1904 werd de eerste steen gelegd door de zoon van de oud-president van de voorgaande fabriek, J.G. Stöcker. De bouw werd aanbesteed aan G.J. Elschot voor een bedrag van 2642 gulden. Halverwege november datzelfde jaar werd de nieuwe boterfabriek al in gebruik genomen. De eerste maanden van 1904 werd er al 280.819 liter melk verwerkt en hadden in totaal 9715,65 gulden opgebracht. Tegenwoordig is het gebouwtje in gebruik als boekenwinkel.

Het pand is van architectuurhistorisch belang omdat het een voorbeeld is van een klein fabrieksgebouw in overgangsarchitectuur. Daarnaast heeft een bepalende rol in het straatbeeld, de schoorsteen zelfs in een veel groter gebied. De straat heeft ook de naam aan deze fabriek te danken.

Bronnen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen