Menu Sluiten

Bombardement Dijkstraat

24 maart 1945

Bombardement Dijkstraat, Aalten (1945), foto: Foto Garretsen
Foto: Foto Garretsen

Zaterdag 24 maart 1945 duiken boven Aalten plotseling vliegtuigen gierend omlaag. Vrijwel direct hoort men het fluitend geluid van de vallende bommen. De fabrieken aan de Dijkstraat zijn het doelwit. Een deel van de textielfabriek en het kantoor van Driessen wordt plat gebombardeerd. Ook de fabriek van de Aaltense Tricotagefabriek (ATF) verandert in een puinhoop. Van de brug aan de Dijkstraat tot aan de spoorbaan zijn huizen totaal verwoest, anderen hebben zeer ernstige schade opgelopen. De gevolgen zijn verschrikkelijk.

Slachtoffers

Er zijn zeker 18 tot 19 dodelijke slachtoffers te betreuren. Het precieze aantal is tot op heden niet exact bekend.

Bij smid Umbach wordt de kelder, waar vader Umbach (43 jr.) en drie van zijn kinderen (13 jr. 10 jr. en 5 jr.) schuilen, door een voltreffer geraakt. Allen komen om. De moeder uit het gezin en een andere zoon overleven ternauwernood door onder een tafel in de keuken te kruipen. Even verderop komt het echtpaar Te Linde-Wechelaar (beiden 68 jaar) en hun 40-jarige zoon om het leven. Bij Koelman zijn vader (55 jr.) en dochter (20 jr.) omgekomen. Ook J.H.A. Tepe (50 jr.), M.C.J. Leemhorst (34 jr.), A. Lamers (73 jr.), S.J. Kamphuis (14 jr.), J.H. van Mechelen (15 jr.) behoren tot de slachtoffers. Voorts een drietal evacués, te weten C. van Ingen (79 jr.), C.H. Stokking (25 jr.) en een onbekend 15-jarig meisje uit Haarlem. In de Aaltensche Courant van 4 mei 1945 en in het boek “Er op of er onder” (door W.P. Nederkoorn en G.J.B. Stork) worden nog een tweetal slachtoffers genoemd: M.J. Praster-Polman (28 jaar) en een zekere G.A. van der Meulen (44 jr.).

Er zijn ook vele gewonden. De toegesnelde hulpdiensten van het Rode Kruis en de Luchtbescherming hebben hun handen vol werk om de doden te bergen en overlevenden onder het puin vandaan te halen. Er zijn ook bommen gevallen in de Stationsstraat, De Wheme, Kerkstraat, Hofstraat, Hogestraat en Boomkampstraat. Aan de Parallelweg en Koopmanstraat, bezuiden de spoorlijn zijn panden beschadigd. Ook vallen er nog bommen in de Molenstraat en Varsseveldsestraatweg.

Bronnen

  • Aaltensche Courant, 04-05-1945
  • ‘Er op of er onder’, W.P. Nederkoorn en G.J.B. Stork

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen